Kiralık Ev Tutan Öğrencilerin Hakları

Kiralık Ev Tutan Öğrencilerin Hakları
21 Ekim 2021 Blog

Öğrenci evi denildiğinde, bu isim ile nitelendirilen ayrı bir ev mevcutmuş gibi algılanmakta. Ancak kira sözleşmesi ile kiracı ve ev sahibine bir takım hak ve yükümlülükler getiren diğer evlerden herhangi bir farkı bulunmuyor.

öğrenci evi sözleşmesi

Öğrenciler Evi Tutmadan Önce Nelere Dikkat Etmelidir?

Genelde öğrenciler yalnızca tutacakları evin oda sayısına ve kira bedeline bakarlar. Ancak asıl araştırmaları gereken şey, eski kiracının evi neden boşalttığı ve evin önemli sorunları, ayrıca evin bulunduğu bölgenin nasıl olduğu gibi meselelerdir. Unutmadan söyleyebiliriz ki kira sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmeyi dikkatlice okumaları da gerekir. Böylece haklarından habersiz olarak ev sahibi ve apartman yöneticisinin baskılarına maruz kalmazlar.

Ev Kiralayan Öğrencilerin Hakları Nelerdir?

İlk olarak bilinmesi gereken şey şudur ki, ev kiralayan herhangi bir aile ile ev kiralayan herhangi bir öğrenci arasında herhangi bir fark yoktur. Ev sahipleri kira kontratında adı geçen her kişiye, kontrat süresi boyunca o evin tüm kullanım haklarını devir yapmak zorundadır. Yine ev sahibinin öğrencileri evinden çıkarabilmesi için, o öğrencilerin birden çok kez kira borcunu geciktirmesi ya da ödememesi, apartmanın huzurunu bozacak şekilde davranışlar sergilemeleri, ev olarak kiraladıkları konutun bir iş yeri olarak kullanmaları gibi durumlardan herhangi birini veya birkaçını yapmış olması gerekir. Öğrencilerin buna benzer herhangi bir durum sergilemesi halinde, ev sahibi yasal bir süreç başlatabilir.

Eğer ki kira kontratının bitmesine 30 gün gibi bir süre kala ev sahibi tarafından ihtarname çekilmediyse ve öğrenciler tarafından da böyle bir ihtar yollanmamışsa, kontratın süresi direkt olarak 1 yıl daha uzamış olur.

Öğrencilerin evi boşaltmak istemesi halinde de, eğer evde oturdukları süre boyunca eve herhangi bir zarar verilmemişse ve kira borcu düzenli olarak ödenmişse, ev sahibi kira anlaşmasının başında almış olduğu depozitonun tamamını öğrencilere geri ödemek zorundadır.

Kiralık Ev Tutan Öğrenci Hangi Durumlarda Evden Çıkabilir?

Kira anlaşmasının vaktinden önce fesh edilmesi pek de kolay olmamakla birlikte bunun bazı ihtimalleri vardır. Bunlardan ilki ev sahibinin soyu veya kanun gereği bakmak zorunda olduğu kişilerin gereksinimini karşılamak zorunda olmasıdır. Bu tip bir durum oluşursa kiralanan evden tahliye söz konusu olabilir. Kiracıdan kaynaklı sebepler arasında kira bedelini zamanında ödemek ve ev içerisinde herhangi bir şeye zarar vermemek konuları da vardır. Kira bedeli zamanından 30 gün sonra ödenmemişse ev sahibinin isteği üzerine tahliye söz konusu olabilmektedir. Tabii ki bunun için ayrıca iki adet göndermek gerekmektedir.

Paylaş

Post your Comment