Saçak Nedir ?

Saçak Nedir ?
14 Ekim 2021 Blog

Saçak; en özet tabiriyle binanın kenar cephesinde yağmur, güneş gibi doğal faktörlere karşı koruma sağlayan çatı yapısıdır. Saçak seviyesi ise bu saçağın binadan dışarıya olan mesafesidir. Buradaki alan kavramı yol, arazi gibi dış alanlardır. Binanın en üst katının tavanına inşa edilirler.

Saçakların Görevi Nedir?

Saçaklar yağmur sularının bina duvarında akıntı oluşturmasını engelleyerek binayı rutubetten korur. Kış aylarında da özellikle kar ile gelen buzlanmanın bina cephesinde erozyon yaratmasını engeller. Bu sebeple saçak yapımı bina için önemlidir. Ancak saçak seviyesinin aşırıya kaçmaması için bazı düzenlemeler yapılmıştır. Hukuki önlemler olarak özetlenebilecek bu düzenlemelerden en belirgin olanına 3030 Sayılı Yasa Alanı Haricinde Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’nde rastlanır. Bu yönetmelikte saçakların nasıl olması gerektiği ve seviyeleri gibi düzenlemeler bulunur.

Saçak Seviyesi Nedir?

Güneş ve yağmur gibi doğal etmenlere karşı koruma elde etmek için kurulan çatı yapılarına “ saçak ” denilmektedir. Saçaklar, binaların kenar cephelerinde yer almakta ve saçak seviyesi de söz konusu saçağın binadan, binanın dışına kadarki mesafeye denmektedir. Binanın dışı derken söz edilen kısım arazi ve yol gibi dış kısımlardır. Saçaklar, binanın en üst katında bulunan tavan kısmına yerleştirilmektedir. Yağmur ile gelen sular, bina duvarında akıntı oluşturmaması için engellenmektedir. Böylelikle, binanın rutubetten korunması hedeflenir. Özellikle kış mevsimlerinde, kar sebebi ile oluşan buzlanmanın, binanın cephesinde bir erozyona sebep olmasını önleme amacıyla yapılmaktadır. Saçak yapımı, konut inşasında bu tip temel sebeplerden dolayı oldukça önemli bir adımdır. Fakat saçak seviyesinin düzenlenenden fazla olması durumlarına karşı bazı yasal önlemler alınmıştır. Bunlardan en önemli olanı, 3030 Sayılı Yasa Alanı Haricinde Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’dir. Saçakların şekline dair düzenlemelerin birçok detayı bu yönetmelikte bulunabilmektedir.

Saçak Seviyesi Oranı Nedir?

2013 yılından sonra 2017 yılında yeniden düzenlenen saçak seviyesi oranları, 1 Ekim 2017 tarihi itibarı ile yasallaşmıştır. Bu düzenlemeye göre, binaların en üst katının tavan döşemesinin üst kotu, saçak seviyesi diye ayrılmaktadır. Her katın kendi hizasındaki en az bordür kotundan başlayarak yüksekliğinin en fazla 3,5 metre olması gerektiği bilinmektedir. Bu katların kademelendirmesi ise kot alınan noktaya uygun bir biçimde, zorunda olan saçak seviyesi dikkate alınır ve üst katlarda da bu şekilde yol alınır. Kademelendirme süreci içerisinde her bir kademe, cephe boyunca 4,5 metreden aşağı olamamaktadır. Eğer son kademe 4,5 metreden az ise bir önceki kademe düzeyine göre uyulması gerekmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha vardır. O da tüm bu işlemler gerçekleştirilirken imar planına sadık kalınması plan dışına çıkılmamasıdır. İmar planında belirtilen saçak seviyesinin üstüne çıkmamak oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Paylaş

Post your Comment